XXII. Kistarcsai Napok

Ha május, akkor Kistarcsai Napok. Idén május 20-án és 21-én, immáron 22. alkalommal került megrendezésre Kistarcsa Város Önkormányzatának legnagyobb rendezvénye. A minden korosztály számára fontos és érdekes fesztivált szerencsére az eső is elkerülte, így ezen a hétvégén is több ezren kilátogattak az Ifjúság térre.

A helyi szervezetek fellépése mellett, koncertek, gyermekprogramok, bemutatók, finom ételek, és kiállítások várták a kilátogatók. A hagyományokhoz híven, a fesztivál már pénteken a Városi Uszodában elkezdődött, a Simándy Kupával, ahol az iskolások mérhették össze úszótudásukat. A hivatalos megnyitóra, szombat reggel 10 órakor került sor.Solymosi Sándor polgármester beszédét követően a 7. Kistarcsai Teljesítménytúra legtöbb indulóját nevező iskola nyereményének átadására került sor. A csömöri Decathlon sportáruház vásárlási utalványa idén a Simándy József Általános Iskolához került, melyet Szemán Gergely önkormányzati képviselő adott át az intézmény számára.

Ezután az Ifjúság téren is megkezdődtek a programok, Arany János születésének 200. évfordulója alkalmából vetélkedők, és kézműves foglalkozások várták a kisebbeket a Kistarcsai Csibék Nagycsaládos Egyesület és a Közösen Értük Alapítvány jóvoltából. A tavaszi EU-roadshow keretében a Europe Direct iroda munkatársai is szeretettel vártak mindenkit azzal a céllal, hogy játékos feladatokon keresztül még közelebb hozzák az Európai Uniót a fiatalokhoz. A környezetvédelem jegyében a Magyar Villanyautó Klub bemutatta elektromos meghajtású járműveit, köztük a Tesla Model S-t is. A fesztivál részeként a Nagytarcsai úton szintén ingyenesen a Deres Lovasudvar egész nap amatőr házi lovasversenyekkel és bemutatókkal várta a látogatókat. Az egészségügyi szűrések mellett a kiállításoknak a Kistarcsai Kulturális Egyesület szervezésében idén is a Simándy József Általános Iskola adott otthont. A tojásfaragás, az üvegfestés, a makettezés, a gyöngy és textiltárgyak bemutatása mellett építmény makettek, vadásztárgyak és kisállat-bemutató is várta az érdeklődőket.

kklte-kistarcsai napok

Fotókiállítás formájában megelevenedett Kistarcsa és az Internáló tábor története is. A színpadon a helyi sport- és civilszervezetek bemutatói követték egymást. A Villámtánc Kulturális Művészeti Sport és Tánc Egyesület produkciója után Gymstick Csilla testedzése következett. A Marcipán Sport Egyesület és a Palota Dance Sport Egyesület bemutatója előtt a Sentinel Olimpiai Taekwondo SE harcművészei elevenítették fel a küzdősportok világát. Ezt követően Vécsey László (Fidesz-KDNP) országgyűlési képviselő köszöntötte a fesztiválra érkezőket.

A bemutatók a Blero System Hip Hop Tánciskola produkciójával zárultak. Jó pár éve nincsen már Kistarcsai Napok labdarúgó gálameccs nélkül. Immáron harmadik éve látogat el a BKV Manager Team, Bolla Tibor vezetésével a fesztiválra, hogy megmérkőzzön az Önkormányzat csapatával, Egy lendületes és szoros első félidő után 8-2-re a vendégek győztek. Aggodalomra semmi ok, jövőre jöhet a régóta várt revans. Délután 14 órakor minden szem az Ifjúság tér közepére szegeződött. Következett a kutyás ügyességi bemutató a Best Kutyaiskola jóvoltából. A nagy meleg ellenére gazdáik segítségével, több mint 30 kutya hajtotta végre az olykor játékos, olykor igazán nehéz feladatokat. A kutyák után ismét a színpad felé összpontosult a figyelem. Megkezdődött az éjszakába nyúló szombati koncertsorozat. Fél 4-től a hamarosan negyven éves Kugli Zenekar állt a színpadra, és bemutatta milyen is az őszinte rockzene. Utána egy éles váltással a fiatalok körében igen népszerű Soul Sourge formáció következett. A dél-afrikai énekessel felálló magyar funk-hip-hop zenekar rendkívül jó hangulatot teremtett.

A műfaj határain belül maradva a szájdobolás nagymestere Basslime vette át a színpadot. A lélegzetelállító produkció után Henderson Dávid, amerikai származású énekes szerelmes dalaival csalt könnyeket a kilátogató tinédzserek szemébe. Egy rövid átállást követően szinte teljesen megtelt a színpad előtti tér, Közkívánatra, a nap legjobban várt eseménye a Deák Bill Blues Band koncertje következett. A több mint másfél órás koncertre legnagyobb blues nótáit válogatta össze Deák Bill Gyula, hatalmas sikerrel

Tűzzsonglőröket követően, a fesztivál első napját a New Level Empire zenekar zárta. Nagy sikerrel mutatták meg, milyen is az elektronikus zene élőben, zenekari felállással. A vasárnap délelőtt a hagyományokhoz híven most is a gyermekekről szólt a színpadon. Sajnos a Zabszalma együttes koncertje, az énekesnő váratlan betegsége miatt, elmaradt, de a MiaManó Színház kibővített előadása teljesen lenyűgözte a kicsiket. Ezután Kistarcsa Város Roma Nemzetiségi Önkormányzatának műsora következett, melyben tehetséges fiatalok mutatták meg tánc és énektudásukat. Ezután a Simándy József Általános Iskola fúvós zenekarának koncertjén keresztül nyerhettünk betekintést a komolyzene világába, mindezt könnyeden, filmzenékkel színesítve. Kora délután a színpadon elsőként a sporté volt a főszerep, a Sárkánykard Egyesület jóvoltából kung-fu bemutatóra került sor, melyet a Villámtánc Kulturális Művészeti Sport és Tánc Egyesület műsora követett. A táncprodukciók után gyönyörű hölgyek csodaszép ruhákban léptek a pódiumra, a Szilka Szalon divatbemutatójának keretében, ahol megmutatták legújabb alkalmi, menyasszonyi és koszorúslány ruháikat. Ezután az operett kedvelőinek kedveztek a szervezők. A Tihanyi Vándorszínpad műsora következett.

A Barátok közt című tévésorozatból is jól ismert Tihanyi Tóth Csaba és felesége Bognár Rita táncosokkal kiegészülve operett és magyar nótákat énekelt az idősebb korosztály legnagyobb örömére. Ha már hagyományőrzés, akkor a népdalok és a néptánc sem hiányozhat egyetlen Kistarcsai Napok program-sorozatból sem. A Pannónia Néptáncegyüttes egy különleges műsorral készült, az összes korcsoport bevonásával. A több mint egy órás folklórprodukciót idén is hatalmas érdeklődés övezte.

Az Ifjúság téren stílusosan népi ügyességi játékok várták a gyerekeket, Este 18 órától a várva várt két koncert következett. Napjaink egyik legnépszerűbb rapper párosa az AK26 formáció teljesen megtöltötte a színpad előtti teret. A szókimondó srácok egy rögtönzött közönségtalálkozót is tartottak a fellépést követően. Ezután megkezdődött a színpad teljes átépítése, a két napos fesztivál legjobban várt zenekarának fellépése előtt. Amíg az előkészületek zajlottak, cheerleader bemutatóra és Akrobatikus kosárlabda show-ra került sor, Fél 9 előtt néhány perccel már egy talpalatnyi hely sem volt, megkezdődött a Neoton Família koncertje.

A hetvenes-nyolcvanas évek legnépszerűbb magyar együttese, csaknem 30 nagylemezzel büszkélkedhet, és a legnagyobb slágerparádéval érkezett Kistarcsára. A közönség hatalmas ovációval fogadta a legendás zenekart, a csaknem 2 órás koncertnek köszönhetően igazán felejthetetlen estében volt részük, a záró tűzijáték előtt, a rajongóknak.

A rendezvény támogatói voltak: Lavet Kft., Europe Direct, Exim Kábel Kft., Kópé Kölyök Családi Bölcsőde, Kistarcsai KÖFE Kft., Drei-Vet Kft., JUKA Bt., Deres Lovasudvar, Ritecz László vállalkozó és a Budapest Security.

Forrás: kistarcsai híradó 2017 / 6. szám