src="https://www.facebook.com/tr?id=1093283268697281&ev=PageView&noscript=1" />

A Queen’s Park meséje: a korai újítók, akik az amatőrök utolsóiként váltak ismertté

queens park

1872-ben, amikor Ulysses S. Grant elnök lett, Yellowstone megkapta a nemzeti park státuszt, és Torontóban bejelentették az első lóinfluenza esetet, Glasgowban megrendezték az első hivatalos nemzetközi labdarúgó mérkőzést Skócia és Anglia között. És itt jön a csavar: az egész skóciai csapat a Queen’s Park játékosaiból állt!

Ha Glasgow nevét hallod, valószínűleg az Old Firm – Celtic vs Rangers, Zöld vs Kék – ugrik be. De van egy történet, amit talán nem tudsz: a híres Ibrox és Celtic Park között ott van a Hampden Park, a világ legnagyobb stadionja 1903-ban, ahol a Queen’s Park játszott. Az ő stadionjuk volt az első, 1873-ban, amit a legidősebb skóciai klub, a Queen’s Park épített.

A Queen’s Park volt a skóciai labdarúgás úttörője. Ők alakították ki az első játékszabályokat, alapították meg a Skóciai Labdarúgó Szövetséget, és nyerték meg az első skót kupát 1874-ben. 1872-ben 0-0-ra döntetlent játszottak Anglia ellen, és bemutatták a „kombinációs futball” új taktikáját, ahol a csapat tagjai passzolnak egymásnak, nem csak rohannak a labdával.

A Queen’s Park volt a 19. század Barcelona-ja, és rengeteg innovációval járult hozzá a játék fejlődéséhez. Ám, ahogy a pénz egyre nagyobb szerepet kapott, a klub nem tudott lépést tartani a változásokkal. 1885-ben a professzionális labdarúgás hivatalossá vált, és a Queen’s Park, amely addig amatőr maradt, egyre inkább háttérbe szorult.

Az új pénz-vezérelt világban a Queen’s Park ragaszkodott az amatőr szellemhez, és 126 évig, 2019-ig így is maradtak. Akkor végül a klub úgy döntött, hogy áttér a professzionális labdarúgásra, hogy versenyképes tudjon maradni. És lám, azóta sikerült is feljebb jutniuk a skót bajnokságban.

Bár szomorú, hogy a Queen’s Park elvesztette egyedülálló amatőr státuszát, az ő örökségük továbbra is figyelemre méltó. Az első öt évük alatt nem kaptak gólt, az első hét évük alatt egy meccset sem veszítettek el, és megnyerték a skót kupát tízszer. Az ő nevükhöz fűződik a félidős szünet, a szögletek és a keresztléc bevezetése. Képzeld el a futballt keresztléc nélkül!

A Queen’s Park története egy igazi futballmesét mesél el: az újítók, akik végül a modern labdarúgás világában is helyet kaptak, bár sosem hagyták el az amatőr szellemiséget, egészen 2019-ig.

Ez is érdekelhet:  Az ország legidősebb játékvezetője - Karcsi bácsi híres lett!

Ez is érdekelhet